Klikni "LIKE" i saznaj na Facebook-u čim se pojavi nova epizoda!

Dok megapopularna TV serija "Sulejman Veličanstveni" privlači sve veći broj gledalaca širom svijeta te američki i britanski producenti osmišljavaju vlastite obrade kako bi pokupili dio uspjeha vrijednog više od 100 miliona eura godišnje, javnost u Turskoj bjesni!

Serija je dobila više od 100.000 kako pojedinačnih tako i kolektivnih pritužbi poslanih na adresu Visokog vijeća za radio-televizijsko emitiranje (RTUK), koji u Turskoj obavlja funkciju regulatorne agencije za medije.

Glavni razlog, kako se navodi, jeste "izvrgavanje činjenica i narušavanje ugleda ličnosti i institucija od nacionalne i historijske važnosti".

Nacrt zakona

Sve to, pribojava se turska javnost, moglo bi stvoriti pogrešnu sliku o Sulejmanu Veličanstvenom u svijetu. Slučaj je problematiziran do tih razmjera da su predložene i izmjene u Zakonu o osnivanju i emitiranju radio-televizijskih stanica, a inicijator svega je Oktaj Saral (Oktay), poslanik vladajuće Stranke pravde i razvoja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

On je, naime, dostavio Nacrt zakona o historijskim serijama i filmovima koji govore o historijskim događajima i ličnostima od nacionalne vrijednosti koji su u serijama i filmovima prikazani u pogrešnom svjetlu.

Neumjesan način

Prema njegovom mišljenju, život velikog osvajača sultana Sulejmana u istoimenoj seriji prikazan je kao da ga je proveo u spavaćoj sobi, na neumjesan način.

Simpatizer serije nije ni premijer Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji se složio sa svim kritikama iznesenim na račun "Sulejmana Veličanstvenog", dajući prijedlog da treba i zabraniti emitiranje serije.

"Turkish Airlines" povukao prikazivanje

Tokom snimanja, ali i prikazivanja prvih epizoda serije, širom Turske održan je niz protesta. Građani su i tada tražili prekid emitiranja serije iz istih razloga.

Da se podigla velika prašina, pokazuje i potez državne aviokompanije "Turkish Airlines" koja će za vrijeme svojih letova iz programa povući "Sulejmana Veličanstvenog".

    Nazad | Na vrh

    Prati izlazak svake epizode!